Jakt växer – men varför?


Jakt lockar årligen tiotusentals svenskar till skog och mark. Men vad är det egentligen som får män och kvinnor i alla åldrar att vilja jaga?

Många hävdar att det främst är naturupplevelsen som lockar. Att sitta på pass långt ut i en skog och insupa omgivningarna i ett totalt lugn, beskriver vissa det som. Det är en situation som man sällan hamnar i annars. Detta är förvisso någonting man kan göra utan själva jaktmomentet, men då kommer vi vidare till en annan anledning – spänning.

Det är självklart lite spännande att bege sig ut och vänta in sitt byte – kanske en älg eller ett rådjur. Sporten blir att i rätt ögonblick välja att trycka av, och faktiskt genomföra det man gett sig ut för. Jakt är till stor del väntan och tålamod, vilket gör att spänningen också blir påtaglig. Det är också under denna väntan många upplever naturen som extra magisk. Varje sinne är extra medvetet och jägaren är på alerten.

En tredje punkt är det som jag faktiskt tror är den största förklaringen – gemenskap. Sedan barnsben håller vi på med lagidrott, hänger i kompisgäng eller går med i scouterna. Detta är helt klart en form av gemenskap och en grupp där man delar intressen, upplevelser och historier. Dessutom är det nog här själva sportmomentet kommer in. Vem skjuter årets första älg? Vem fäller det största rådjuret?

För att jaga behövs licens, och för att få denna kan man t.ex. gå en kurs för jägarexamen hos Widforss. För min egen det tror jag att det är klokt att läsa in mig lite mer på ämnet. Kanske inte genom att ta examen direkt, men tidningar och böcker. Åtminstone till en början.

  1. No comments yet.
(will not be published)

  1. No trackbacks yet.